Appel, rozijnen, gember, kaneel en 7 Pot Nebru confituur

Korte inleiding :

We gebruiken voor deze confituur appels van onze miniboom in de tuin, maar aangezien deze nogal zuur zijn mengen we er enkele andere soorten bij. Keuze genoeg bij je lokale groenten en fruitboer, wij kozen voor Jonagold en Pink Lady.

Ik heb 1 verse gele 7 Pot Nebru peper gebruikt op een kilo appels. Maar je kan experimenteren en meer of andere variëteiten pepers gebruiken. Deze appelconfituur is heerlijk bij een kaasschotel, gemengd door yoghurt of gewoon op je boterham.

Wat heb je nodig :

  • 1kg appels (eender welke soort, geschild & ontdaan van klokhuis)
  • 50g rozijnen (30min. weken in warm water)
  • 1 Kaneelstokje
  • 1 stuk gember (5cm)
  • 1 7 Pot Nebru peper (meer kan ook, vers of gedroogd)
  • Sap van 1 limoen of halve citroen
  • 500g confituursuiker (versie 500g suiker op 1kg fruit)
  • 100ml water

Bereiding :

Spoel de appels en peper(s) af onder de kraan en dep droog. Versnij de 7 Pot Nebru peper in kleine reepjes (gebruik handschoenen).

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in kleine stukjes. Rasp de gember. Doe de appel, de pepers, gember, kaneelstokje, sap van 1 limoen en 100ml water samen in een steelpan met deksel. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat een 10 tal minuutjes pruttelen.

Voeg na 10 minuten de geweekte rozijnen en confituursuiker toe en onder constant roeren laat je dit gedurende 3 minuten inkoken.

Steriliseer een aantal glazen potjes en deksels en doe de warme confituur in de potjes.

Plaats de gevuld potjes in een grote pot kokend water en steriliseer 10 minuten.

Door het steriliseren blijft deze confituur zeer lang houdbaar in je voorraadkast. Eens geopend bewaar je deze best in de frigo.

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Probeer zeker ook eens onderstaande recepten

Surinaamse Sambal met Madame Jeanette

Surinaamse Sambal met Madame Jeanette

Korte inleiding :

Een Surinaamse sambal is vers, fris en zeer pittig. We maken deze sambal met onze zelfgekweekte Serrano x Madame Jeanette peppers maar je kan hetzelfde recept gebruiken voor andere soorten pittig en minder pittige pepers, oa. Habanero’s worden ook vaak gebruikt als vervanging voor Madame Jeanette pepers.

Gebruik propere bokaaltjes en indien gewenst kan je deze na het vullen en sluiten ook nog steriliseren. De sambal is een paar maanden houdbaar in de frigo.

Extreem hete Sambal met Carolina Reaper en Ghost peper

Extreem hete Sambal met Carolina Reaper en Ghost peper

Korte inleiding :

Iedereen kent Sambal Oelek of Sambal Badjak, … de potjes staan in de supermarkt bij de Aziatische specerijen en er zijn honderden soorten waaruit je kan kiezen.

Maar de lekkerste en waarschijnlijk ook wel de heetste sambal kan je gewoon zelf maken in je keuken. Je maakt de sambal met zoveel of zo min mogelijk ingrediënten.

Wij maken onze sambal met jawel Carolina Reaper en Ghost pepers. De hitte in zo’n potje zelfgemaakte sambal kan je niet vergelijken met wat je koopt in de supermarkt, je hoeft dan ook maar een zeer kleine hoeveelheid te gebruiken in je keuken.

Door het toevoegen van 2 eetlepels rijstazijn en het sap van een limoen is deze sambal zeer lang houdbaar in de koelkast. Smakelijk.

Confituur van frambozen en Bhut Jolokia peper

Confituur van frambozen en Bhut Jolokia peper

Korte inleiding :

De lekkerste confituur maak je beter gewoon zelf. Het is eenvoudig en snel klaar.

Tijdens de zomermaanden hebben we frambozen in overvloed en maken we hiermee pikante confituur. Heb je geen verse frambozen, gebruik dan gerust diepvries, de confituur zal even lekker zijn.

Ik heb 1 verse Ghost peper gebruikt op een halve kilo frambozen, dat was voor mijn gezin voldoende kwa hitte. Maar je kan experimenteren en meer of andere variëteiten pepers gebruiken.