Gefermenteerde Ghost pepper en knoflook hete saus

Korte inleiding :

Dit is een basis recept voor een pure gefermenteerde hotsauce met kwasi geen ingrediënten behalve de pepers en knoflook.

Het is belangrijk dat je zeezout gebruikt om je brine te maken. Een brine maak je door 3% zout door een hoeveelheid water te mengen. Het zoutgehalte zorgt ervoor dat je pepers beginnen te fermenteren en slechte bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Door het fermentatie proces zal je saus een intense en diepe smaak krijgen. Steriliseer vooraf je bokaal en fles.

Wat heb je nodig :

  • 500g Ghost pepers (vers)
  • 10 Knoflooktenen
  • 1l Water
  • 30g Zeezout

 

Bereiding :

Spoel de verse pepers en droog af. Je kan de pepers in zijn geheel laten of in kleine reepjes snijden (gebruik handschoenen in dat geval).

Knoflooktenen pellen en even kneuzen.

Los 30g zeezout (3%) op in 1 liter bronwater.

Doe de verse pepers en de knoflooktenen in een grote pot en giet het water over de pepers. Leg een gewicht op je pepers zodat deze goed onder het wateroppervlak blijven. Heb je geen gewicht gebruik dan bijvoorbeeld een halve ajuin. Het is belangrijk dat er geen zuurstof aan je pepers komt.

Laat het mengsel op kamertemperatuur, op een donkere plaats rusten. Je pot zal na enkele dagen spontaan bubbels produceren. Open de eerste dagen je pot 1 maal per dag zodat koolstofgas kan ontsnappen.

Na ongeveer 10 dagen zullen er geen belletjes meer zichtbaar zijn.

Van zodra de fermentatie klaar is kan je de pepers afgieten (bewaar de brine). Doe de fermenteerde massa in een blender en blend alles tot je een consistente saus krijgt. Voeg naar wens een hoeveelheid brine toe om je saus te verdunnen.

Je hotsauce is klaar. Je kan deze nu door een zeef gieten en zo de pulp eruit filteren het resultaat zal een “tabasco-achtige” saus zijn. Hou je van een dikkere saus laat dan de zeef achterwege en doe je saus direct in een mooie fles.

Je kan deze saus maanden bewaren in de frigo. Hoe langer je de saus laat staan hoe intenser de smaak zal worden.

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Probeer zeker ook eens onderstaande recepten

Surinaamse Sambal met Madame Jeanette

Surinaamse Sambal met Madame Jeanette

Korte inleiding :

Een Surinaamse sambal is vers, fris en zeer pittig. We maken deze sambal met onze zelfgekweekte Serrano x Madame Jeanette peppers maar je kan hetzelfde recept gebruiken voor andere soorten pittig en minder pittige pepers, oa. Habanero’s worden ook vaak gebruikt als vervanging voor Madame Jeanette pepers.

Gebruik propere bokaaltjes en indien gewenst kan je deze na het vullen en sluiten ook nog steriliseren. De sambal is een paar maanden houdbaar in de frigo.

Appel, rozijnen, gember, kaneel en 7 Pot Nebru confituur

Appel, rozijnen, gember, kaneel en 7 Pot Nebru confituur

Korte inleiding :

We gebruiken voor deze confituur appels van onze miniboom in de tuin, maar aangezien deze nogal zuur zijn mengen we er enkele andere soorten bij. Keuze genoeg bij je lokale groenten en fruitboer, wij kozen voor Jonagold en Pink Lady.

Ik heb 1 verse gele 7 Pot Nebru peper gebruikt op een kilo appels. Maar je kan experimenteren en meer of andere variëteiten pepers gebruiken.

Deze appelconfituur is heerlijk bij een kaasschotel, gemengd door yoghurt of gewoon op je boterham.

Extreem hete Sambal met Carolina Reaper en Ghost peper

Extreem hete Sambal met Carolina Reaper en Ghost peper

Korte inleiding :

Iedereen kent Sambal Oelek of Sambal Badjak, … de potjes staan in de supermarkt bij de Aziatische specerijen en er zijn honderden soorten waaruit je kan kiezen.

Maar de lekkerste en waarschijnlijk ook wel de heetste sambal kan je gewoon zelf maken in je keuken. Je maakt de sambal met zoveel of zo min mogelijk ingrediënten.

Wij maken onze sambal met jawel Carolina Reaper en Ghost pepers. De hitte in zo’n potje zelfgemaakte sambal kan je niet vergelijken met wat je koopt in de supermarkt, je hoeft dan ook maar een zeer kleine hoeveelheid te gebruiken in je keuken.

Door het toevoegen van 2 eetlepels rijstazijn en het sap van een limoen is deze sambal zeer lang houdbaar in de koelkast. Smakelijk.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0