Surinaamse Sambal met Madame Jeanette

Korte inleiding :

Een Surinaamse sambal is vers, fris en zeer pittig. We maken deze sambal met onze zelfgekweekte Serrano x Madame Jeanette peppers maar je kan hetzelfde recept gebruiken voor andere soorten pittig en minder pittige pepers, oa. Habanero's worden ook vaak gebruikt als vervanging voor Madame Jeanette pepers.

Gebruik propere bokaaltjes en indien gewenst kan je deze na het vullen en sluiten ook nog steriliseren. De sambal is een paar maanden houdbaar in de frigo.

Wat heb je nodig :

  • 150g Madame Jeanette pepers (20 stuks ongeveer)
  • 1 halve witte ajuin
  • 3 Knoflooktenen (meer of minder naar wens)
  • 1 Koffielepel witte suiker (of andere naar smaak)
  • 1 Koffielepel zout
  • Azijn

 

Bereiding :

Spoel de verse pepers en droog af, versnij in kleine stukken.

Knoflooktenen pellen en even kneuzen.

Witte ajuin pellen en in stukjes snijden.

Doe de verse pepers, de knoflooktenen, de ajuin samen met 1 koffielepel suiker en 1 koffielepel zout in de keukenmachine en mix kort in kleine stukjes.

Schep de vers gesneden sambal in gesteriliseerde potjes en laat een beetje ruimte over in elk potje.

Verwarm op een klein vuurtje 1 eetlepel azijn per potje. Dus als je 3 potjes hebt gevuld, verwarm dan 3 eetlepels aijn. Niet laten koken.

Zodra de azijn bijna kookt zet je het vuur uit en giet een eetlepel warme azijn in elk potje. Vul de rest van het potje met zonnebloemolie zodat de pepers bedekt zijn. Sluit de potjes. Je kan deze nu ook nog eens steriliseren of gewoon zo in de frigo bewaren.

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Probeer zeker ook eens onderstaande recepten

Appel, rozijnen, gember, kaneel en 7 Pot Nebru confituur

Appel, rozijnen, gember, kaneel en 7 Pot Nebru confituur

Korte inleiding :

We gebruiken voor deze confituur appels van onze miniboom in de tuin, maar aangezien deze nogal zuur zijn mengen we er enkele andere soorten bij. Keuze genoeg bij je lokale groenten en fruitboer, wij kozen voor Jonagold en Pink Lady.

Ik heb 1 verse gele 7 Pot Nebru peper gebruikt op een kilo appels. Maar je kan experimenteren en meer of andere variëteiten pepers gebruiken.

Deze appelconfituur is heerlijk bij een kaasschotel, gemengd door yoghurt of gewoon op je boterham.

Extreem hete Sambal met Carolina Reaper en Ghost peper

Extreem hete Sambal met Carolina Reaper en Ghost peper

Korte inleiding :

Iedereen kent Sambal Oelek of Sambal Badjak, … de potjes staan in de supermarkt bij de Aziatische specerijen en er zijn honderden soorten waaruit je kan kiezen.

Maar de lekkerste en waarschijnlijk ook wel de heetste sambal kan je gewoon zelf maken in je keuken. Je maakt de sambal met zoveel of zo min mogelijk ingrediënten.

Wij maken onze sambal met jawel Carolina Reaper en Ghost pepers. De hitte in zo’n potje zelfgemaakte sambal kan je niet vergelijken met wat je koopt in de supermarkt, je hoeft dan ook maar een zeer kleine hoeveelheid te gebruiken in je keuken.

Door het toevoegen van 2 eetlepels rijstazijn en het sap van een limoen is deze sambal zeer lang houdbaar in de koelkast. Smakelijk.

Confituur van frambozen en Bhut Jolokia peper

Confituur van frambozen en Bhut Jolokia peper

Korte inleiding :

De lekkerste confituur maak je beter gewoon zelf. Het is eenvoudig en snel klaar.

Tijdens de zomermaanden hebben we frambozen in overvloed en maken we hiermee pikante confituur. Heb je geen verse frambozen, gebruik dan gerust diepvries, de confituur zal even lekker zijn.

Ik heb 1 verse Ghost peper gebruikt op een halve kilo frambozen, dat was voor mijn gezin voldoende kwa hitte. Maar je kan experimenteren en meer of andere variëteiten pepers gebruiken.