Koken met chili pepers

Surinaamse Sambal met Madame Jeanette

Surinaamse Sambal met Madame Jeanette

Korte inleiding :

Een Surinaamse sambal is vers, fris en zeer pittig. We maken deze sambal met onze zelfgekweekte Serrano x Madame Jeanette peppers maar je kan hetzelfde recept gebruiken voor andere soorten pittig en minder pittige pepers, oa. Habanero’s worden ook vaak gebruikt als vervanging voor Madame Jeanette pepers.

Gebruik propere bokaaltjes en indien gewenst kan je deze na het vullen en sluiten ook nog steriliseren. De sambal is een paar maanden houdbaar in de frigo.

Appel, rozijnen, gember, kaneel en 7 Pot Nebru confituur

Appel, rozijnen, gember, kaneel en 7 Pot Nebru confituur

Korte inleiding :

We gebruiken voor deze confituur appels van onze miniboom in de tuin, maar aangezien deze nogal zuur zijn mengen we er enkele andere soorten bij. Keuze genoeg bij je lokale groenten en fruitboer, wij kozen voor Jonagold en Pink Lady.

Ik heb 1 verse gele 7 Pot Nebru peper gebruikt op een kilo appels. Maar je kan experimenteren en meer of andere variëteiten pepers gebruiken.

Deze appelconfituur is heerlijk bij een kaasschotel, gemengd door yoghurt of gewoon op je boterham.

Extreem hete Sambal met Carolina Reaper en Ghost peper

Extreem hete Sambal met Carolina Reaper en Ghost peper

Korte inleiding :

Iedereen kent Sambal Oelek of Sambal Badjak, … de potjes staan in de supermarkt bij de Aziatische specerijen en er zijn honderden soorten waaruit je kan kiezen.

Maar de lekkerste en waarschijnlijk ook wel de heetste sambal kan je gewoon zelf maken in je keuken. Je maakt de sambal met zoveel of zo min mogelijk ingrediënten.

Wij maken onze sambal met jawel Carolina Reaper en Ghost pepers. De hitte in zo’n potje zelfgemaakte sambal kan je niet vergelijken met wat je koopt in de supermarkt, je hoeft dan ook maar een zeer kleine hoeveelheid te gebruiken in je keuken.

Door het toevoegen van 2 eetlepels rijstazijn en het sap van een limoen is deze sambal zeer lang houdbaar in de koelkast. Smakelijk.

Confituur van frambozen en Bhut Jolokia peper

Confituur van frambozen en Bhut Jolokia peper

Korte inleiding :

De lekkerste confituur maak je beter gewoon zelf. Het is eenvoudig en snel klaar.

Tijdens de zomermaanden hebben we frambozen in overvloed en maken we hiermee pikante confituur. Heb je geen verse frambozen, gebruik dan gerust diepvries, de confituur zal even lekker zijn.

Ik heb 1 verse Ghost peper gebruikt op een halve kilo frambozen, dat was voor mijn gezin voldoende kwa hitte. Maar je kan experimenteren en meer of andere variëteiten pepers gebruiken.

Super pikante olie met verse en gedroogde Carolina Reaper peper

Super pikante olie met verse en gedroogde Carolina Reaper peper

Korte inleiding :

Als je gebruikt maakt van verse of gedroogde chili pepers in je keuken zal je ongetwijfeld al gemerkt hebben dat niet elke peper dezelfde “hitte” bevat. Door gebruik te maken van pikante olie kan je de “hitte” gemakkelijk doseren. Hoe meer druppels olie je gebruikt hoe pikanter je gerecht zal worden.

Je kan experimenteren met soorten olie, gebruikte pepers en andere kruiden. Wij gebruiken vooral olijfolie, maar je kan deze chili olie maken met Zonnebloemolie, Arachideolie, Kokosolie…

Wij gebruiken hier Carolina Reaper pepers, enkele druppels olie op je bord of in je gerecht zijn voldoende om je een ganse avond warm te houden. Deze olie over een vers gemaakte pizza of pasta is overheerlijk !

Gefermenteerde Ghost pepper en knoflook hete saus

Gefermenteerde Ghost pepper en knoflook hete saus

Korte inleiding :

Dit is een basis recept voor een pure gefermenteerde hotsauce met kwasi geen ingrediënten behalve de pepers en knoflook.

Het is belangrijk dat je zeezout gebruikt om je brine te maken. Een brine maak je door 3% zout door een hoeveelheid water te mengen. Het zoutgehalte zorgt ervoor dat je pepers beginnen te fermenteren en slechte bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Door het fermentatie proces zal je saus een intense en diepe smaak krijgen. Steriliseer vooraf je bokaal en fles.